Gepost op

Ik ben naar Berlijn geweest!

Afgelopen week ben ik samen met mijn ouders 3 (2,5) dagen naar Berlijn geweest! In het begin trok de stad me niet zo, maar daar denk ik nu wel anders over. Mijn broertje en zusje waren op kamp dus ik wilde ook wel ergens naartoe. Toen mijn moeder met het idee kwam om naar Berlijn te gaan, besloot ik op internet te gaan zoeken wat de stad allemaal te bieden had. Nou ik zal je zeggen; dat was meer dan genoeg! Ik zal een paar dingen uitlichten waar ik ben geweest! Lezen jullie mee?

Na aankomst bij het appartement zijn we een rondje gaan lopen. We zaten dichtbij ‘Alexanderplatz’. Dit is het plein waar ook de Fernsehturm staat. Een toren van 368 meter hoog in Oost-Berlijn. Je kunt met de lift naar boven waar je ontzettend mooi uitzicht hebt. Ik durf niet met de lift, dus dit hebben we maar aan ons voorbij laten gaan. 😉 Na een lange, koude tocht hebben we toch veel dingen kunnen zien. Dit was allemaal op dinsdagavond. Woensdag zijn we vroeg opgestaan en hebben we onze tocht vervolgd. Deze keer alleen met ondersteuning van de metro, anders kan je echt niet alles zien in 2 dagen. Donderdagochtend waren we helemaal gaar en besloten we weer naar huis te gaan (in plaats van donderdagavond).

De Brandenburgertor
In eerste instantie wist ik écht niet wat dit was, maar toen ik het zag dacht ik: oh ja. Je ziet deze poort meestal op televisie als er een politieke mededeling wordt gedaan (of zoiets).

Checkpoint Charlie
Iedereen weet wel wat Checkpoint Charlie is: de controlepost op de grens van de Amerikaanse en de Russische sector tijdens de verdeling van Berlijn. In het begin vond ik het niet heel erg interessant: gewoon een huisje, midden op een ontzettend drukke weg.  Ik ben er even naast gaan staan, we hebben een foto gemaakt en we zijn weer gegaan. Bij het ‘goedkeuren van de foto’ (dit zal wel meisjes-eigen zijn denk ik), kwam er een ‘soldaat’ naar me toe. Hij vroeg in het Engels-Duits of ik met hem op de foto wilde. Dat leek me leuk dus dat deed ik! Hij zei dat je normaal daarvoor moet betalen, maar omdat ik het was hij voor mij betaalde. Nu ben ik wel een gierige Hollandse, maar besloot hem toch wat geld te geven. Hij moest er immers nog minstens 8 uur staan in de kou.. Arme vent.

Blackbox Checkpoint Charlie
Dit is een tentoonstelling over Checkpoint Charlie. Het terrein betreden, waar een stukje muur staat, is gratis. Het betreden van de Blackbox kost €5,- per persoon. We zijn niet naar binnen geweest, omdat de rij te lang was..

Kaufhaus Des Westens (KaDeWe)
Na een zoektocht gingen we natuurlijk ook nog even wat winkels bezoeken. Voordat we naar Berlijn gingen heb ik me natuurlijk op shopgebied ingelezen en kwam ik erachter dat het KaDeWe een must-see was. Eenmaal aangekomen keek ik mijn ogen uit: helaas bleef het bij kijken kijken kijken en niet kopen. Alles is echt onbetaalbaar. Ach, ik snap soms wel dat het slecht gaat met de winkeliers als alles zo ongelooflijk duur is…

Rijksdag
Dit is het Parlementsgebouw in Berlijn. Een mooi, authentiek gebouw met heel veel demonstranten en politie. We zijn er dus niet lang geweest. Leuk om gezien te hebben, maar ik vond het niet heel bijzonder. Ach, we kunnen het wel weer van ons lijstje afstrepen.

Holocaust Monument
Dit monument kwamen we eigenlijk bij toeval tegen. Heel indrukwekkend om te zien: meer dan 2700 betonnen blokken die de omgekomen Joden uit de WO II herdenken. We zijn er tussendoor gelopen en je kan er écht verdwalen. De paden tussen de blokken door zijn als een golf. Er stond verder geen uitleg bij het monument wat de precieze betekenis is.

Kürfurstendamm
Hier heb ik echt m’n ogen uitgekeken: ontzettend veel winkels en restaurantjes! Heel gezellig en goed met de metro (U-bahn) te bereiken! (Net zoals alles in de stad).  Het openbaar vervoer is trouwens echt heel goedkoop. Voor een dag reis je met z’n drieën op een groepspas voor €17,30!

Mall of Berlin
Ook dit is weer een goede plek om te shoppen! Ik heb overigens niet veel in de winkels gekocht, want ik kan het uren shoppen m’n vader niet aandoen natuurlijk. In de Mall of Berlin bevinden zich heel veel winkels én heel veel eetgelegenheden. Het is (bijna) volledig overdekt dus super fijn voor op een regenachtige dag! (En de WiFi werkt heel goed, dat is ook errrrrrrg fijn 😉 )

Qua healthy food & sporten viel me één ding heel erg op: je ziet qua eten niet heel veel healthy-food op de menu’s staan. Voor hoever ik het zag was het heel veel hamburgers met friet. (Ik had ook niet anders verwacht in Duitsland, je moet toch wel een goede bodem kunnen vormen voor al dat bier). Ik heb dus ook niet héél gezond gegeten, maar wel heel erg lekker. Ach, we hebben genoeg gelopen, dus dat vet hebben we wel verbrand. De eerste avond hebben we bij een klein cafeetje gegeten; ik ben de naam vergeten, maar het was ontzettend lekker & betaalbaar!

Veel mensen fietsen door de stad. Ik heb nu wel een verklaring gevonden waarom alle Duitsers met een helm fietsen: de auto’s rijden roekeloos & er zijn vrijwel geen fietspaden…

We hebben natuurlijk nog véééél meer gezien & gedaan, maar ik ga het hierbij laten. Dit zijn de dingen die me het meest bij zijn gebleven en denk ik ook wel de bekendste bezienswaardigheden voor iedereen!

Ben jij wel eens in Berlijn geweest?

Liefs,

Femke

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.